top of page

Matrøyk reduserer miljøpåvirkningen og kjøper karbonkvoter

Oppdatert: 18. sep. 2023


Laks på fjøl

Selskapet Matrøyk selger Hobbyrøykeriet Normann til nordmenn med interesse for mat basert på norske tradisjoner. Nå styrker de miljøprofilen og kjøper karbonkvoter for å bli klimanøytral.

- Matrøyk har siden 2003 produsert Hobbyrøykeriet Normann. Dette er et røykeri som gjør det mulig for alle matinteresserte å røyke sin egen mat. Mange av våre kunder går på jakt eller fisker sin egen fisk. Vi er opptatt av å ta vare på den naturen som kundene våre bruker fritiden sin i. Derfor gjør vi det vi kan for å redusere miljøpåvirkningen fra vår virksomhet så mye som mulig, sier daglig leder Mari Berg i Matrøyk.

Hobbyrøykeriet Normann
Matrøyk benytter klimanøytral transport når de sender Hobbyrøykeriet Normann til kundene.

Miljøforbedringer

Matrøyk har de siste par årene opplevd en eksplosjon i interessen fra menn og kvinner som ønsker å sette en ekstra spiss på de råvarene vi får fra naturen. For å redusere miljøpåvirkningen har Matrøyk gjort en rekke tiltak som vil bidra til å ta vare på den naturen kundene er så glade i.

- De siste årene har vi gjennomført en rekke små og store miljøforbedringer. Vi har fjernet plast fra innpakkingen av røykeklossene og erstattet dette med et papiromslag. Det samme har vi gjort med tapen vi benytter i forbindelse med pakking av produktene. I tillegg benytter vi klimanøytral transport fra Bring når røykehusene sendes til kundene våre. Det har vi gjort i mange år allerede, sier Berg.


Klimanøytral virksomhet

Nå ønsker Matrøyk å bidra litt ekstra for å snu den negative klimautviklingen i verden.

- Denne våren har vi utarbeidet et klimaregnskap for selskapet, kuttet utslipp der det er mulig og til slutt kjøpt karbonkvoter fra Across Nature som kompenserer for de utslippene vi ikke kunne kutte. Det gjør Matrøyk til en klimanøytral virksomhet, sier Berg.

Enkelt å kjøpe kvoter

Mange tror det er vanskelig å lage klimaregnskap og kjøpe karbonkvoter, men det er ikke Mari Berg enig i.

- Det var enkelt å gå inn på nettsidene til Across Nature for å kjøpe karbonkvotene. Vi fikk også god hjelp med å utarbeide et enkelt klimaregnskap for selskapet. Da er det lett å redusere utslippene og kompensere for restutslipp gjennom kjøp av karbonkvoter. De har gjort dette så enkelt at alle kan klare det.

Nicoforest-programmet
Nicaforest-programmet planter skog på avskogede områder i Nicaragua

Nicaforest-programmet

Nå henger diplomet fra Across Nature på kontorveggen, slik at besøkende ser hvilket miljøprosjekt karbonkvotene er kjøpt fra.

- For oss var det viktig at karbonkvotene kommer fra et prosjekt som planter skog på områder som er avskoget på grunn av kvegdrift. Planting av skog er en av de mest effektive måtene å fange CO2 på. I tillegg bidrar Nicaforest-programmet til verdiskaping for de lokale landeierne og lokalsamfunnet rundt plantasjene. Miljøeffektene og de sosiale effektene er viktig for oss, sier Berg.

923 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page