top of page

Alle kan røyke mat

matroyk_logo_negativ-1200px.png

Inspirasjon og veiledning

Hobbyrøykeriet Normann

Er du glad i røkelaks eller bacon? Hobbyrøykeriet Normann er en komplett løsning for kaldrøyking av mat hjemme eller på hytta. Med det solide røykehuset i gran, den norskprodusert røykutvikler og enkle røykeklosser av tre, har du alt du trenger for å komme i gang. Enklere blir det ikke. Røykeriet leveres i tillegg med hengepinner, praktiske hengekroker og netting til bruk ved tørking av råvarene. Husk at alle kan røyke mat.

Les vår veileder for røyking av mat

Utendørs tørkehuset på kysten

Klikk på bildet

Det meste kan røykes

Det er kun fantasien som setter grenser for hvilke råvarer du kan røyke i Hobbyrøykeriet Normann. Det er lov å prøve seg frem med råvarer du synes er spennende. Da kommer du kanskje over en ny smak som løfter måltidet. Husk at alle kan røyke mat:-) 

Slik salter du din laks før røyking

Saltblanding: Grovsalt og sukker. Blant 1/10 sukker i grovsaltet. 

Tid i salt: 4-5 timer

Fremgangsmåte; 

Bruk et stort kar. Dekk bunnen av saltkaret med saltblandingen. Legg laksesidene med skinnsiden ned. Strø salt over og gni forsiktig inn. Dekk fisken med salt, slik at den er helt dekket. Sett på lokk og oppbevar karet kjølig mens saltingen foregår. 

Slik tørker du din laks før røyking

Tørketid: 1-2 døgn

Fremgangsmåte; 

Skyll av saltrester med rennende vann og tørk vekk fuktighet med et tørkepapir. Sett Hobbyrøykeriet Normann i lufteposisjon og heng inn laksen. Benytt øvre og nedre nettingramme. La laksen henge til tørk til den har fått en tørr overflate. Når laksen er ferdig tørket kan den røykes. 

Slik røyker du laks selv

Tid røyking: 5-7 timer

Fremgangsmåte; 

Heng laksesidene med de medfølgende krokene. Sett inn røykutvikleren på den keramiske flisen, legg på en røykekloss og lukk nedre luke. Koble røykutvikleren til strøm. Lukk deretter øvre luke i røykeriet. En røykekloss lager røykt i ca. 1,5 timer. 

Slik lakesalter du din bacon 

Tid lakesalting bacon: 20 timer

Fremgangsmåte; 

Bruk 1 dl salt per 10 dl vann. Tilsett gjerne sukker tilsvarende 10 prosent av saltmengden. Varm opp vann, salt og sukker til kokepunktet, slik at salt og sukker blandes godt i vannet. Sett deretter laken til avkjøling til den er 4 grader cesius. Legg i ribbebiten og pass på at laken dekker råvaren helt. 

Slik røyker du bacon selv

Tid røyking: 10-12 timer

Fremgangsmåte; 

Bruk de medfølgende krokene til å henge baconbiten. Sett inn røykutvikleren på den keramiske flisen, legg på en røykekloss og lukk nedre luke. Koble røykutvikleren til strøm. Lukk deretter øvre luke i røykeriet. En røykekloss lager røykt i ca. 1,5 timer. 

Slik fungerer røykutvikleren

Røykutvikleren fra Matrøyk lager røyk av treklosser. Hver røykekloss genererer røyk i ca. 1,5 timer. Sett røykutvikleren på den keramiske flisen, legg på en passende røykekloss og koble til strøm. Røykutvikleren vil da varme opp treklossen og røykehuset fylles av en hvit røyk. 

bottom of page