top of page

Kaldrøkt pinnekjøtt

Porsjoner

4 porsjoner

Pinnekjøtt er en tradisjonell julemiddag for mange nordmenn. Hvorfor ikke gjøre julen litt ekstra spesiell ved å røyke ditt eget pinnekjøtt? Kaldrøyking gir kjøttet en dyp og rik røykaroma, som passer utmerket sammen med kokte poteter og kålrabistapp.

Ingredienser

  • Lammesider

  • Salt

  • Sukker

  • Vann


Fremgangsmåte

Salting

  1. Lag saltlake av 1 dl salt per 9 dl vann. Tilsett gjerne sukker tilsvarende 10 prosent av saltmengden.

  2. Bruk et stort kar og pass på at lammesidene er helt dekket med saltlake.

  3. Pinnekjøttet blir passe salt dersom det ligger i saltlake i 8-9 døgn.


Tørking

  1. Skyll kjøttet i vann for å fjerne overflødig saltlake og tørk med kjøkkenpapir.

  2. Heng lammesidene til tørking på hengekroker i Hobbyrøykeriet eller Tørkehuset Normann. Vi anbefaler sistnevnte for mest effektiv tørking

  3. Lammesider bør henge til tørk i rundt tre uker før de røykes. Endelig tørketid avhenger av temperatur, luftfuktighet og hvor mye luft som kommer til kjøttet. For å sjekke om kjøttet er tørt nok, kan du bruke en fuktmåler eller skjære en bit av lammesiden.


Røyking

  1. Når pinnekjøttet er ferdig saltet og tørket er det klar for røyking.

  2. Heng lammesidene på hengekroker i røykeriet, og sørg for at det er litt avstand mellom dem.

  3. Legg på en røykekloss av tre på røykutvikleren og koble til strøm.

  4. Hver røykekloss genererer røyk i ca. 1,5 timer. Bruk mellom 6-10 røykeklosser, avhengig av tykkelsen på lammesidene og hvor sterk røyksmak du ønsker på pinnekjøttet.

  5. Pinnekjøttet røykes i ca. 1 dag. Merk: Dersom du tar en pause kan du fortsette røykingen neste dag, men husk at lammesidene må ligge kjølig når de ikke er i røykeriet.

  6. Skjær opp pinnekjøttet og lagre dette kjølig frem til lillejulaften/kvelden før det skal serveres.


Dampkoking

  1. Legg pinnekjøttet i vann et døgn før det skal dampkokes.

  2. Plasser en rist eller tynne bjørkepinner i bunnen av en stor kasserolle. Legg pinnekjøttet på toppen.

  3. Damp pinnekjøttet i 3-4 timer, til det er mørt og godt.



bottom of page