Rotgrønnsaker som gulrot, pastinakk og selleri er enkelt å kaldrøyke og passer utmerket til lam og andre herlige retter. Dersom du for eksempel skal lage lammelår med rotgrønnsaker, kan du kutte dem opp i mindre biter og varme opp etter avkjøling. De kan også stekes i ovnen sammen med kjøttet for å tilføre ekstra røyksmak.
Ingredienser
1 stk sellerirot
Gulrøtter
Pastinakk
Salt
Fremgangsmåte
Skyll godt over grønnsakene og fjern eventuelle topper.
Bruk en gaffel til å stikke små hull i selleriroten, slik at saltlaken lettere trekker lettere inn.
Lag en saltlake ved å blande 100 gram salt og 1 liter vann i en stor bolle eller lignende.
Legg grønnsakene i saltlaken og pass på at de er helt dekket. Plasser en tallerken eller lignende vekt over grønnsakene for å hindre at de flyter opp.
La gulrøttene og pastinakken ligge i saltlaken i 5 timer, og selleriroten i 12 timer.
Når grønnsakene er ferdig saltet, tørker du godt av dem med et kjøkkenhåndkle eller tørkepapir.
Knyt grønnsakene på en snor og fest dem rundt hengepinnene i røykeriet. Pass på at det er litt avstand mellom dem.
Røyketid for gulrøtter og pastinakk er 5 timer, mens selleriroten trenger lengre tid og bør røykes i ca. 7 timer.
La grønnsakene avkjøles i kjøleskapet i ca. 1 døgn for at smaken skal sette seg.