top of page

Slik røyker vi vårt eget pinnekjøtt til jul

Oppdatert: 18. sep. 2023


Kaldrøykt pinnekjøtt

Mari Berg og mannen Øyvind serverer alltid pinnekjøtt når familien samles til jul. Aller best smaker det pinnekjøttet de røyker selv.

Hver jul samles familien til Mari og Øyvind Berg på idylliske Dyrøy i Midt-Troms. På hytta ved havet nyter de rolige juledager, og når julemiddagen skal tilberedes henter de frem det beste de har. Da kommer pinnekjøttet røykt i eget røykeri på bordet.


- Hele familien elsker røykt pinnekjøtt til jul. Det har vi servert hvert år siden barna var små og nå er det kun dette de vil spise. For å gjøre litt ekstra stas på julemiddagen tørker og røyker vi vårt eget pinnekjøtt hver høst. Det har gjort julemiddagen litt ekstra spesiell, sier Mari Berg.


Hobbyrøykeriet Normann

Til røykingen benytter de Hobbyrøykeriet Normann som Øyvinds far utviklet tilbake på 90-tallet. Røykehuset benyttes både til å tørke og røyke pinnekjøttet. I følge Øyvind kan alle røyke sitt eget pinnekjøtt.


- Pinnekjøtt smaker godt og er enkelt å tilberede. Om du kjøper hele lammesider i kjøttbutikken og legger disse i saltlake i 8-9 døgn blir pinnekjøttet passe salt. Til saltlaken bruker vi 1 dl salt per 9 dl vann. Tilsett gjerne sukker tilsvarende 10 prosent av saltmengden. Sukkeret gjør smaken på det ferdigrøykte produktet litt rundere. Bruk et stort kar og pass på at lammesidene er helt dekket av saltlaken, sier Øyvind.

Hobbyrøykeriet Normann
Hobbyrøykeriet Normann i lufteposisjon med åpent tak og nettingramme oppe og nede.

Nytt tørkehus

Etter saltingen skal lammesidene tørkes. Når Mari og Øyvind tørker pinnekjøttet setter de Hobbyrøykeriet Normann i lufteposisjon og tørker lammesidene i røykehuset.


- Nettingrammene oppe og i fronten av røykehuset gir fin luftgjennomstrømning uten at dyr og insekter kommer til. For mer effektiv tørking kan det nye tørkehuset fra Matrøyk være et godt alternativ, sier Øyvind.


Røyking

Lammesider bør henge til tørk i rundt tre uker før de røykes. Endelig tørketid avhenger av temperatur, luftfuktighet og hvor mye luft som kommer til kjøttet. For å sjekke om kjøttet er tørt nok kan du bruke en fuktmåler eller skjære en bit av lammesiden for å teste tørkegraden.

Kaldrøykt pinnekjøtt
Mari og Øyvind røyker pinnekjøttet i Hobbyrøykeriet Normann. I bunnen ser du røykutvikleren som lager røyk av røykeklosser av tre.

- Når vi er ferdig med saltingen og tørkingen gleder vi oss til å starte med selve røykeprosessen. Da henger vi inntil fire lammesider i Hobbyrøykeriet Normann, legger en røykekloss av tre på røykutvikleren og kobler på strøm. Enklere blir det ikke, sier Mari Berg.


Bruker 6-10 røykeklosser

Hver røykekloss genererer røyk i ca 1,5 timer. Til røyking av pinnekjøtt bruker de fra 6 – 10 røykeklosser, avhengig av tykkelsen på lammesidene og hvor sterk røyksmak de ønsker på pinnekjøttet.


- Vi bruker en dag til røykingen. Da starter vi om formiddagen og holder røykeriet i gang gjennom dagen. Om en tar en pause underveis kan en fint fortsette røykingen neste dag. Pass på at lammesidene ligger kjølig når de ikke er i røykeriet, sier Mari.


Dampkokes 3-4 timer

Når røykeprosessen er avsluttet gjenstår det kun å skjære opp pinnekjøttet og lagre dette kjølig til jul.


- Når julemiddagen skal tilberedes tar vi frem pinnekjøttet og legger det i vann på lille julaften. Da tilføres kjøttet fuktighet og det blir passelig salt. Deretter legger vi pinnekjøttet i en stor kasserolle med en rist eller tynne bjørkepinner i bunnen. Når pinnekjøttet har dampet i 3-4 timer er det mørt og godt og klart til servering. Da er det jul i huset på Dyrøya, sier Mari.


Hobbyrøykeriet Normann kan du kjøpe på www.matroyk.no


6 068 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Comment


Hei! Jeg har dette røykeriet, og er meget fornøyd.

Hvis det er mulig å få laet litt høyere sider på røykutviklerer, bare et par cm, så blir den enda mer anvendelig, da jeg bruker litt einer i siste røykingen av laks og bacon.

Like
bottom of page