top of page

Slik kaldrøyker du rype og tiur

Oppdatert: 20. mar.

Jaktsesongen for skogsfugl byr på en rekke smakfulle matopplevelser. Kaldrøyking er en enkel, men effektiv metode som forsterker kjøttets viltsmak og gjenspeiler skogens essens. Kaldrøkt rype er en favoritt hos mange, men det er også mulig å kaldrøyke orrfugl eller tiur. Med tilbehør som tyttebærsyltetøy og kaldrøkt sopp, får du en komplett og smakfull rett.


I denne artikkelen kan du lese om røykeprosessen for ryper og tiur, samt få ideer og inspirasjon til ulike tilbehør.


Modning

Modning er viktig for å forberede ryper og andre skogsfugler før røyking, da det sikrer at kjøttet blir mørt og får en dypere viltsmak. Når du kommer hjem fra jakt, bør du henge fuglen til modning i et kjølig område med god ventilasjon. Anbefalt temperatur for skogsfugl er 40 døgngrader.


Forberedelse  

I likhet med andre råvarer, er det også viktig med god forberedelse av fuglen før røykeprossesen. Start med å åpne fuglen forsiktig og fjern fjær og innvoller. Deretter renser du fuglen grundig for å fjerne eventuelle gjenværende fjær og smuss. Dette er spesielt viktig for å sikre at det ikke er noen fremmede smaker som kan påvirke røykeprosessen. Skyll deretter fuglen i kaldt vann og klapp den tørr med et kjøkkenhåndkle.


Salting

Tørrsaltning er den anbefalte metoden for salting av fugl. For å sikre en jevn og dyp smak, er det viktig å sørge for at hele fuglen er dekket med salt. Dette lar saltet blande seg med kjøttsmaken, før det trekker inn i kjøttet.


Start med å dekke bunnen av et saltekar med saltblandingen. Legg fuglen på saltlaget og strø deretter over salt til fuglen er helt dekket. Saltningstiden vil avhenge av hvilken type fugl du bruker: Rype bør saltes i 4-5 timer, mens større fugler som tiur trenger mellom 7-8 timer for best resultat.


Tørking

Når saltingen er ferdig, fjerner du overflødig salt ved å skylle fuglen godt under kaldt vann. Tørk deretter fuglen grundig med et kjøkkenpapir eller håndkle, og heng den til tørk på et luftig sted i ett døgn. Metallnettingen i Tørkehuset Normann sikrer god luftgjennomstrømning og sørger for at ingen dyr eller insekter kommer til. For å sikre god tørk bør det være litt avstand mellom hver fugl i tørkehuset.Røykeprosessen

Start med å henge fuglene på hengekroker i røykeriet, og sørg for at det er god avstand mellom hver fugl. Legg på en røykekloss på røykutvikleren og sett denne på den keramiske flisen. Lukk deretter luken i fronten og taket på røykehuset. Til slutt kobler du røykutvikleren til strøm. Skogsfulg kaldrøykes ved lav temperatur i 5-6 timer.


Tips: Bruk et termometer for å overvåke temperaturen og sjekk regelmessig for å sikre jevn røyking.


Forslag til tilbehør

Når du serverer kaldrøkt rype eller tiur, er det viktig med tilbehør som komplementerer og forsterker smaken av det røykte kjøttet. Her kan du finne oppskrift på kaldrøkt sopp og kaldrøkte tyttebær, som begge tilfører ekstra smak til kjøttet. Du kan også servere fugl med rotgrønnsaker og en god fløte- eller viltsaus.

Kaldrøkt sopp i røykeri
Sopp på nettingramme i Hobbyrøykeriet

Kaldrøkt sopp

  • Velg fersk sopp som kantarell, piggsopp eller steinsopp.

  • Rens soppen forsiktig med en børste og vann for å fjerne skitt og rusk.

  • Skjær soppen i mellomstore biter slik at de røykes jevnt.


  • Plasser soppen på nettingristen i røykeriet og start røykuvtikleren.

  • Røyk soppen i ca. 1 time, eller til de har fått en gyldenbrun farge og en rik røykaroma.
Hjemmelaget tyttebærsyltetøy
Tyttebærsyltetøy

Kaldrøkte tyttebær

  • Plukk ferske tyttebær og sørg for at de er fri for blader og annet rusk.

  • Skyll bærene forsiktig under kaldt vann og la dem tørke helt.


  • Legg tyttebærene på en nettingramme i røykeriet, slik at røyken kan sirkulere godt rundt dem. Start røykutvikleren.

  • Røyk bærene i ca. 30-60 minutter. De skal beholde sin friske røde farge, men ha en subtil røykaroma.

Tips: Hvis du ønsker å lage tyttebærsyltetøy kan du blande bærene med litt sukker og lagre det i kjøleskapet.


426 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page