top of page

- Unngå "svartrøyk" når du røyker mat

Oppdatert: 18. sep. 2023


Kaldrøyking av bacon

Røyking av mat gir god smak og øker holdbarheten til råvarene, men du må ha ren røyk for å få best resultat. Det får du med den norskproduserte røykutvikleren fra Matrøyk på kun 28 watt.

Stadig flere matinteresserte nordmenn ønsker å røyke laks, bacon eller andre råvarer som de kan servere til frokost, lunsj eller middag.


- Vi har aldri opplevd større interesse for røyking av mat enn i 2019. I fjor solgte vi Hobbyrøykeriet Normann med vår norskproduserte røykutvikler til matinteresserte mennesker over hele Norge. Vi er glade for at stadig flere nordmenn får mulighet til å ha kaldrøyking som hobby, sier daglig leder Mari Berg i Matrøyk.

Røykutvikler fra Matrøyk
Mari Berg med røykutvikleren fra Matrøyk.

Alle kan røyke mat

Mange opplever røyking av mat som litt komplisert. At det skal være vanskelig er ikke Mari Berg i Matrøyk enig i.- Vi i Matrøyk har satt oss som mål å vise at alle kan røyke sin egen mat. Derfor er Hobbyrøykeriet Normann en komplett løsning som gjør det enkelt å komme i gang. Det er ikke nødvendig å sette opp ovn, legge rør langs bakken og bygge røykehus for å lage røkelaks. Vi leverer en superenkel røykutvikler og et komplett røykehus som du enkelt monterer selv, sier Berg.


- Hva er den største utfordringen for å få et godt resultat?


- Røyking av mat krever noen enkle forberedelser ift. salting og tørking av maten. Dette får alle til. Det du må være oppmerksom på er at du unngår "svartrøyk" når du lager den røyken som skal inn i røykehuset. Det skal ikke mye røyk til for å sette smak på maten. Den beste røyken er kald, og så lys at du nesten ikke ser den, sier Berg.

Røykutvikler med røykeklosse av tre
Røykutvikleren lager røyk av røykeklosser av tre. Disse kan du enkelt lage selv.

Klarer ikke kontrollere røyken

Mens mange liker smaken av svidde pølser på bålet, skal den maten du kaldrøyker tilsettes så ren røyk som mulig - og uten at temperaturen i røykehuset overstiger 32 grader. Det krever tørr ved og god kontroll på varmen.


- Vi blir ofte kontaktet av personer som ikke klarer å kontrollere røyken i røykeriet. Noen opplever at flis brenner ujevnt og gir for mye røyk og varme. Andre lurer på om det finnes alternativer til flisbrenneren eller vedovnen de bruker i dag. Det gjør det, sier Berg.


Lager ren, kald røyk

For å lage ren, kald røyk så enkelt som mulig har Matrøyk utviklet en norskprodusert røykutvikler med et varmeelement på kun 28 watt. Røykutvikleren kobles til strøm og lager ren røyk fra røykeklosser av tre som legges på varmeelementet.


- Røykutvikleren er så enkel at alle kan bruke den. Vi har valgt den wattstyrken som gir renest utbrenning av røykeklossen. Da må varmen fra elementet være stabil og ikke for høy, sier Berg, og legger til.


Video: Røykutvikleren fra Matrøyk er kun 28 watt og lager ren, kald røyk.


- Det finnes røykutviklere på markedet som ligner på vår røykutvikler, men med langt høyere watt-styrke. Du bør være sikker på at den røykutvikleren du velger leverer stabil, lav varme. Da er du trygg på at røyken blir så kald og ren som den bør være når du skal lage mat.26 419 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page