top of page

Slik lager du din egen røykelaks

Oppdatert: 18. sep.


Hjemmelaget røykelaks
Du kan enkelt lage din egen røykelaks med Hobbyrøykeriet Normann.

Her er oppskriften du trenger for å røyke din egen laks hjemme eller på hytta.


Røyking av mat blir stadig mer populært i Norge. Mange drømmer om å røyke den laksen de fisker selv eller kjøper i butikken. Samtidig er de usikker på hvordan de kommer i gang.


- Alle kan røyke sin egen mat, men det er noen enkle ting en må gjøre før en er klar til å gå i gang, sier Mari Berg som er daglig leder i Matrøyk. Her gir hun deg oppskriften på hvordan du lager din egen røykelaks.


Start med tørrsalting av laksen

Laks er en fet fisk som egner seg godt til røyking. Det første steget i røykeprosessen er å tørrsalte laksen, slik at den konserveres og får den rette saltsmaken.


Skyll fisken i kaldt vann og strø et lag grovsalt i bunnen av en stor plastbeholder som har plass til hele laksesiden. Legg laksesiden oppå saltet og strø deretter salt over. Legg laksesidene lagvis om du har mye som skal saltes. Husk å strø salt mellom hvert lag med fisk, og sørg til slutt for at fisken er helt dekket av salt. Avslutt med å sette på lokk og sett plastbeholderen kaldt.


- Mange bruker litt sukker i saltblandingen for å få en litt rundere saltsmak. Om du ønsker dette kan du blande 1 del sukker og 9 deler grovsalt i saltblandingen. Pass på at all fisken er dekket med salt. Laksen bør ligge i salt i 8-12 timer. Den kan også ligge lengre om du ønsker mer saltsmak på røykelaksen, sier Berg.


Les: Så enkelt kan du røyke din egen mat

Salting av laks
Mari Berg heller godt med salt oppå laksesiden slik at denne er helt dekket av salt. Om du skal røyke mye kan du legge laksesidene lagvis med salt mellom.

Tørking

Nå laksen er saltet må den tørke et lite døgn før den kan røykes. Om du bruker Hobbyrøykeriet Normann kan du enkelt henge laksen på hengepinnene i røykeriet, sette på nettingrammene og sette taket i åpen posisjon. Da blir det god luftgjennomstrømning i røykeriet. Stikk hull i skinnet med en syl eller spiss kniv om det vanskelig å få krokene gjennom.


- Jo tørrere overflaten på maten er, dess lettere tar den til seg røyk. Laksen bør henge til tørk i 12-24 timer. Du kan kontrollere om laksen er tørr ved å trykke et tørkepapir mot fisken. Om papiret klistrer seg til fisken bør den tørke noen timer til. Om papiret faller av er laksen klar til røyking, sier Berg.


Røyking

Når tørkeprosessen er ferdig er du klar til å starte røykingen. Start med å plassere røykutvikleren på den keramiske flisen i bunnen av Hobbyrøykeriet Normann og legg på en røykekloss av tre. Lukk deretter luken i fronten og taket på røykehuset. Til slutt kobler du røykutvikleren til strøm.


- Når du kobler røykutvikleren til strømnettet begynner kommer det ganske snart røyk fra treklossen. Røykutvikleren er kun 30 watt. Det gjør at den lager ren røyk uten brentsmak. I tillegg unngå du at temperatur i røykehuset blir for høy. Når en røyker mat bør ikke temperaturen i røykehuset overstige 32 grader, sier Berg.


Les: Denne røykutvikleren lager røyk av enkle treklosser

Laks til tørk i Hobbyrøykeriet Normann
Laksen kan henges til tørk i Hobbyrøykeriet Normann. Benytt hengekrokene som følger med røykeriet.

Røykeklosser med ulike smak

Hver røykekloss genererer røyk i omlag 1,5 timer. Ulike tresorter gir råvarene ulik røyksmak. Til laks bruker mange røykekloss av older med en liten kvist av einer oppå. Det gir en mild og god røyksmak.


- Hobbyrøykeriet Normann og røykeklossene av tre kan du kjøpe i nettbutikken til Matrøyk på www.matroyk.no. Om du velger å lage egne røykeklosser er det viktig å ikke bruke trevirke fra bartrær som furu og gran. Disse inneholder tjære og skal ikke brukes til røyking, sier Berg.


Enkelt å røyke mat

Hun håper flere ser at det er mulig å røyke sin egen mat, uten å måtte bygge et eget røykeri med ovn, rør og røykehus. Du trenger heller ikke være ekspert på matlaging for å få det til.


- Røyking av mat er enkelt og noe alle kan klare. Om du ønsker mer informasjon om hvordan du røyker laks og andre matvarer finner du instruksjonsvideoer på nettsiden til Matrøyk. De kan være til hjelp for de som ønsker å komme i gang, sier Berg.


Se video: Slik røyker du laks


Les mer om Hobbyrøykeriet Normann på vår nettside www.matroyk.no


36 312 visninger5 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page